ДА БЪДЕ СВЕТЛИНА!

Идете в Театрална работилница „Сфумато“ и ще чуете една чудна приказка. Една мъдра, чиста, бистра, блестяща и ценна като брилянт история за живота, тоест за любовта, защото всичко е любов най-накрая. Ще ви я разкажат британецът Дънкан Макмилан, режисьорът Марий Росен и актьорите Елена Телбис и Бойко Кръстанов. Нарекли са я „Дишай“. Може би, защото първото което прави новороденото човече е да започне да диша. И така… До края, когато изпуска последното си дихание, за да се превърне в ангел.

За да потънете в тази история-приказка, нямате нужда от декори и оригинални сценографски решения. Само от танцуваща по голямата сцена светлина. Защото след словото Бог създаде светлината! Тя озарява и най-тъмните и мрачни кътчета на Земята и на човешката Душа.

Ежедневие. На опашката в ИКЕА са Тя и Той. Без имена. Не е нужно. Млади, образовани, интелигентни, модерни. Влюбени. И точно там, в магазина внезапно Той поставя въпроса за бебе. Шок! И за Нея, и за нас. Тя – с избухлива, гневна, нервна реакция. Има ли смисъл от нов човек на тази обречена Земя?! Въглероден диоксид, въглероден отпечатък, страх от идващите дни и години. Въобще ще има ли бъдеще за човечеството или то бавно загива, отива си…?! Няма музика, нямо звуци. Тишина. Марий Росен, експериментатор и оригинал, мести лъча на прожектора по празната сцена. Той и Тя са ту сами, ту заедно в светлия му кръг, ту ги поглъща тъмнината в черните им дрехи, с които ги е облякла Ванина Цандева.

Събират се, разделят се, нараняват се, любят се, докосват телата и Душите си, сливат ги. Имат дете. Заедно са до края. Живеят. Дишат. Обичат се. Казват ни, че въпреки страха и отчаянието има смисъл. В безизходицата се намира изход. Просто трябва да сме по-отговорни, по-грижовни към себе си, към другите, към всичко около нас. Тогава светлината никога няма да угасне, Слънцето и Луната ще изгряват всеки ден и всяка нощ.

Елена Телбис е като оголен нерв. Трепти, задъхва се, изгаря и пак се ражда от пепелта си. Крехка и силна. Нежна и страстна. Невероятна, изумителна, вдъхновяваща. Категорично не съм съгласна с тези, които смятат, че Бойко Кръстанов не й е равностоен като актьорско изпълнение. Те просто са различни, както и героите им. Но е сигурно, че без Бойко Кръстанов, нямаше да я има Елена Телбис и без Елена Телбис, нямаше да го има Бойко Кръстанов. Те дишат в един ритъм. Заедно.

Гледах „Дишай“ два пъти. Бих могла обаче да го гледам и още… Защото Дънкан Макмилан, Марий Росен, Елена Телбис и Бойко Кръстанов, ме даряват всеки път с нови неща за размисъл. Гледайте, слушайте, чувствайте, мислете! Дишайте!

 

Даниела Стрелкова- Дянкова

Ноември 2023 г.

София

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *